Over dit project

Natuurvriendelijke achtertuin met stapelmuur

 

Tuinontwerp en beplantingsplan voor de achtertuin.

In de oude situatie waren er regelmatig problemen met wateroverlast. Het achterste deel van de tuin ligt hoger en op een meter diepte lag een niet doorlatende oerlaag.

De tuin is tot meer dan een meter diep omgewerkt om de harde laag te doorbreken, klompen klei kwamen boven.

In de nieuwe tuinsituatie is het gazon wat dieper gelegd, hieronder liggen infiltratiekratten om bij fikse hoosbuien het water op te vangen en dit bij droogte weer af te geven.

Aan het terras grenst een drain. Een deel van de border is ook verlaagd aangelegd, een zgn. wadi. Hier staan planten in die zowel droog als (tijdelijk) nat kunnen staan.

Een expliciete wens van de bewoners: een levende tuin, aantrekkelijk voor bijen en vlinders, die het hele jaar wat heeft te bieden. Vanwege allergie mochten er echter geen siergrassen toegepast worden.
Uitgevoerd: maart 2015

 

Datum

2015

Tags
achtertuin, Amersfoort, beplantingsplan, infiltratie, natuurvriendelijk, projecten, stapelmuur, tuinontwerp, wadi, wateroverlast