Beplanting

De tuinen van Hooglands Groen kenmerken zich door de aandacht die er is voor beplanting. Een tuin met beplanting is elke dag anders, er is meer leven en meer te beleven. Het is de manier om seizoensbeleving in uw tuin te creëren. Een tuin met beplanting verrast je elke dag weer!  

 

 

 

Beplantingsspecialist

 

Tuinen en planten zijn mijn passie. Als beplantingsontwerper verzorg ik niet alleen ontwerp maar ook aanleg en onderhoud van beplantingen. 

Mede door mijn jarenlange werkervaring bij de bekende groenauteur en groenfotografe Modeste Herwig en mijn inmiddels ruime ervaring in heel veel tuinen heb ik een grote plantenkennis opgebouwd. Vanuit deze passie en ervaring maak ik graag een goed beplantingsplan voor uw tuin.

Ik verzorg ook aanleg en onderhoud van grafbeplanting.

 

 

Het beplantingsplan

 

Alvorens ik een beplantingsplan voor uw border of tuin ga maken neem ik in een vrijblijvend introductiegesprek de wensen door die er liggen en bekijk de huidige tuinsituatie. Graag maak ik dan ook wat foto’s van de tuin. Na dit gesprek breng ik offerte uit, bij goedkeuring vraag ik een aanbetaling en begin vervolgens aan de opdracht. Afhankelijk van de wensen kan het beplantingsplan meer of minder uitgebreid zijn. Een uitgebreid beplantingsplan is vooral leuk voor wie precies wil weten waar wat staat in de tuin. Voordat ik het definitieve beplantingsplan maak laat ik eerst een sfeerimpressie zien van de beoogde beplanting middels een fotocollage en een schetsontwerp. Daarbij geef ik ook een inschatting van de kosten voor aanleg. Indien nodig volgen er nog een aantal aanpassingen, waarna ik het definitieve beplantingsplan kan gaan uitwerken. Een beplantingsontwerp is op schaal, met de hand getekend en afhankelijk van uw wensen in zwart/wit of kleur. De plantenlijst is in Excel, zodat u later altijd zelf nog aanpassingen kan invoeren. Zie ook het stappenplan hieronder.

 

 

Plantkeuze 

 

Bij de keus van de beplanting hou ik naast uw voor- en afkeuren zoveel mogelijk rekening met de groeiomstandigheden in de tuin. Het bepalen van grondsoort, licht, schaduw, wind, vocht en droogte zijn belangrijk om te komen tot een uitgebalanceerde beplanting. Bij een keus voor ‘de juiste plant op de juiste plaats’ voorkom je dat planten slecht groeien en ziek worden. Bovendien streef ik naar een beplanting die jaarrond wat te bieden heeft en niet slechts een enkel hoogtepunt kent, zodat u van het voorjaar tot ver in de winter kunt genieten van uw tuin.  

 

 

De nieuwe tuin

 

U kunt na het ontvangen van het beplantingsplan zelf aan de slag gaan met het aanleggen van de border, we kunnen het samen doen maar u kunt het ook geheel aan ons uitbesteden. Wanneer u zelf de border gaat inplanten kan ik op verzoek wel voor levering van de planten en de juiste grondverbetering zorgen. 
In een pas aangelegde tuin zijn er zeker het eerste jaar nog veel kale plekken. Dit geeft onkruid de kans om te groeien. Het eerste jaar na aanleg zal het onderhoud daarom nog vrij intensief moeten zijn, dit om de onkruidgroei in de nieuwe border zo goed mogelijk te beperken. Wanneer de planten groter worden en er minder kale grond is, zal het onkruid minder kans krijgen en is er minder onderhoud nodig. De tuin ontwikkelt zich en zal zonder ingrijpen gaan afwijken van het originele plan. Planten breiden zich uit en zoeken hun eigen weg. Het is afhankelijk van de wensen van de tuinbezitter of de tuin meer zijn gang mag gaan of dat er liever vastgehouden dient te worden aan het oorspronkelijke beplantingsplan. In beide gevallen is het zo nu en dan nodig om in te grijpen. Over het algemeen is het zo dat veel vaste planten eens in de drie tot vier jaar opgenomen en gedeeld dienen te worden om achteruitgang in groei en bloei te voorkomen. Dit is altijd een goed moment om de border weer eens kritisch te bekijken en eventuele veranderingen aan te brengen.

Voor regulier onderhoud werk ik samen met een hovenier, die ook voor afvoer van tuinafval kan zorgen.

WAT KLANTEN ZEGGEN

‘Ik wil je laten weten dat ik heel erg blij ben met het tuintje zoals het nu is. Afgelopen jaar heb je stevig de schep in mijn wat verwaarloosde stukje grond gezet. Samen hebben we plannen gemaakt. Aan de hand van het oorspronkelijke ontwerp van Mien Ruys, heb je, in overleg met mij, planten en struiken bij elkaar gezocht. We hebben het tuinplan zoals het was wel gevolgd maar toch ook naar onze eigen hand gezet. Het was heel fijn, boeiend en ook gezellig samen te overleggen maar ook om samen in de tuin te werken. Het is een tuin  geworden die bij mij past. Een compliment voor ons allebei! Ik hoop dat onze samenwerking zich voort zal zetten, ook nu het grote karwei geklaard is. Dank en groet van Marretje.’

Stappen beplantingsplan Fase 1

 

 1. kosteloos introductiegesprek waarin ik de wensen bespreek t.a.v. de beplanting, kostenindicatie beplanting en aanleg
 2. gedetailleerde offerte voor het ontwerpwerk, bij akkoord gaan vraag ik een aanbetaling van 50 % van de offerteprijs
 3. opmeten border(s), indien het noodzakelijk is dat een hele tuin ingemeten wordt valt dit buiten de offerteprijs
 4. 1 x sfeerimpressie van de beoogde beplanting middels een fotocollage
 5. 1 x schetsontwerp
 6. 1 x presentatiegesprek waarin punt 4 en 5 worden besproken
 7. opnemen eventuele aanpassingen
Stappen beplantingsplan Fase 2

 

 1. bij goedkeuring van het schetsontwerp ga ik het beplantingsplan (4 en 5) definitief uitwerken, naar wens in zwart/wit of (tegen meerkosten) in kleur
 2. 1 x presenteren definitief beplantingsplan
 3. het basis beplantingsplan omvat: een foto-overzicht van de gebruikte planten met daarbij de Nederlandse en Latijnse naam, aangegeven per plantvak. 
 4. tegen meerkosten kan een uitgebreid beplantingsplan geleverd worden, welke omvat: Een gedetailleerde tekening per plantvak, de planten zijn met codes aangegeven die corresponderen met de codes op de bijgevoegde plantenlijst. Op de plantenlijst staan alle planten met Nederlandse en Latijnse naam, hoogte, bloeitijd, kleur en onderhoudstips. Een definitieve sfeerimpressie (een foto-overzicht, per plantvak).
 5. bespreken plan van uitvoering en eventuele nazorg wanneer gekozen is het beplantingsplan door Hooglands Groen tuinen uit te laten voeren. 

Hooglands Groen werkt o.a. in Hoogland, Hooglanderveen, Amersfoort, Soest, Baarn, Bunschoten, Leusden, Blaricum, Laren en Eemnes.