Beplantingsplan

 

De tuinen van Hooglands Groen kenmerken zich door de aandacht die er is voor beplanting. Een tuin met beplanting is elke dag anders, er is meer leven en meer te beleven. Het is de manier om seizoensbeleving in uw tuin te creëren. Een tuin met beplanting verrast je elke dag weer!  

 

 
 

Beplantingsspecialist

Tuinen en planten zijn mijn passie. Als beplantingsontwerper verzorg ik niet alleen ontwerp maar ook aanleg en onderhoud van beplantingen. 

Mede door mijn jarenlange werkervaring bij de bekende groenauteur en groenfotografe Modeste Herwig (met wie ik nog steeds samen workshops geef) en mijn ruime ervaring in het aanleggen en renoveren van beplantingen, heb ik een grote plantenkennis opgebouwd. Vanuit deze passie en ervaring maak ik graag een goed beplantingsplan voor uw tuin.

Ik verzorg ook ontwerp, aanleg en onderhoud van onderhoudsvriendelijke bedrijfstuinen.

 

Het beplantingsplan

Alvorens ik een beplantingsplan voor uw border of tuin ga maken neem ik in een vrijblijvend introductiegesprek de wensen door die er liggen en bekijk de huidige tuinsituatie. Ik maak wat foto’s en neem soms ook al de maten van de plantvakken op. Na dit gesprek breng ik offerte uit, bij goedkeuring vraag ik een aanbetaling van 50% en begin vervolgens aan de opdracht.
Afhankelijk van uw wensen kan het beplantingsplan meer of minder uitgebreid zijn. Bij een basis-beplantingsplan lever ik een sfeerimpressie met foto´s van de te gebruiken planten, ingedeeld per plantvak met daarbij een plantenlijst. Deze plantenlijst is in Excel, zodat u later altijd zelf nog aanpassingen kan invoeren. Een uitgebreid beplantingsplan is een meer uitgewerkte versie, ook hierbij een sfeerimpressie met foto’s van de te gebruiken planten maar ook een tekening op schaal waarop d.m.v. codes staat aangegeven welke plant waar staat. Een uitgebreid beplantingsplan is vooral leuk voor wie precies wil weten welke plant waar staat in de tuin, aan een uitgebreid plan zitten echter wel meer kosten.


Plantkeuze 

Bij de keus van de beplanting hou ik naast uw voor- en afkeuren zoveel mogelijk rekening met de groeiomstandigheden in de tuin. Het bepalen van grondsoort, licht, schaduw, wind, vocht en droogte zijn belangrijk om te komen tot een uitgebalanceerde beplanting. Bij een keus voor ‘de juiste plant op de juiste plaats’ voorkom je dat planten slecht groeien en ziek worden. Bovendien streef ik naar een beplanting die jaarrond wat te bieden heeft en niet slechts een enkel hoogtepunt kent, zodat u van het voorjaar tot ver in de winter kunt genieten van uw tuin.  

 

De nieuwe tuin

U kunt na het ontvangen van het beplantingsplan zelf aan de slag gaan met het aanleggen van de border, we kunnen het samen doen maar u kunt het ook geheel aan ons uitbesteden. Wanneer u zelf de border gaat inplanten kan ik op verzoek wel voor levering van de planten en de juiste grondverbetering zorgen. 
In een pas aangelegde tuin zijn er zeker het eerste jaar nog veel kale plekken. Dit geeft onkruid de kans om te groeien. Het eerste jaar na aanleg zal het onderhoud daarom nog vrij intensief moeten zijn, dit om onkruidgroei in de nieuwe border zo goed mogelijk te beperken. Na verloop van tijd zal de beplanting dicht groeien en is er minder onderhoud nodig.
Voor de aanleg en het onderhoud van de beplanting werk ik samen met een hovenier. Indien gewenst kan hij ook voor afvoer van tuinafval zorgen. Ook is het mogelijk om bij ons regulier tuinonderhoud af te spreken, zo blijft uw beplanting op z’n best.

 

Wat klanten zeggen:

‘Ik wil je laten weten dat ik heel erg blij ben met het tuintje zoals het nu is. Afgelopen jaar heb je stevig de schep in mijn wat verwaarloosde stukje grond gezet. Samen hebben we plannen gemaakt. Aan de hand van het oorspronkelijke ontwerp van Mien Ruys, heb je, in overleg met mij, planten en struiken bij elkaar gezocht. We hebben het tuinplan zoals het was wel gevolgd maar toch ook naar onze eigen hand gezet. Het was heel fijn, boeiend en ook gezellig samen te overleggen maar ook om samen in de tuin te werken. Het is een tuin geworden die bij mij past. Een compliment voor ons allebei! Ik hoop dat onze samenwerking zich voort zal zetten, ook nu het grote karwei geklaard is. Dank en groet van Marretje.’Plant van de week

Primula vulgaris

Primula vulgaris. Sleutelbloem


Deze voorjaarsbode staat door het warme weer van de afgelopen tijd al rijkelijk te bloeien.
Bloei: maart-mei
Hoogte: 25 cm.
Standplaats: bij voorkeur op een plek in de halfschaduw in goede humusrijke grond die niet te droog is.
Onderhoud: geen speciale zorg nodig. Wanneer de plant het naar de zin heeft kan deze zich uitzaaien, maar dat is meestal geen straf!
Mooi in combinatie met bijv. Brunnera (Kaukasische vergeet-mij-niet) en Anemone nemorosa (bosanemonen).


Hooglands Groen tuinen werkt o.a. in Hoogland, Hooglanderveen, Amersfoort, Soest, Baarn, Hilversum, Bunschoten, Leusden, Blaricum, Laren en Eemnes.