Neem Contact Op

31 New Street, NY, VS

Email ons

info@hooglandsgroen.nl

Gratis oproep

(+1) 7854-333-222

Planten in jouw tuin maakt de tuin vaak een stuk gezelliger dan enkel tegels. Planten in de tuin zijn niet alleen mooi en gezellig, maar dragen ook bij aan het milieu. Zo dragen ze bij aan de luchtzuivering, biodiversiteit, bodemverbetering, temperatuurregulatie en waterbeheer. We zullen deze onderwerpen per onderdeel bespreken.

De lucht wordt gezuiverd op verschillende manieren, een bekende natuurlijke wijze is de regen, door de neerslag hechten de verontreinigende stoffen zich aan de druppels en worden hierdoor naar de grond gebracht. Maar ook planten spelen een belangrijke rol bij de luchtzuivering, ook wel fotosynthese genoemd. 

Om het ecosysteem goed te laten functioneleren is biodiversiteit van vitaal belang. Tuinplanten zijn hier een onmisbaar onderdeel van. Door verschillende soorten planten in je tuin te plaatsen trekt dit ook verschillende dieren aan, dit ondersteunt lokale ecosystemen. 

Planten hebben naast bovenstaande functies ook nog een bijdrage aan de verbetering van de bodemkwaliteit. Planten zorgen ervoor dat organisch materiaal wordt afgebroken waardoor er weer voedingsstoffen vrijkomen die andere planten weer kunnen gebruiken. 

Planten zorgen voor schaduw door de bladeren en takken waardoor verdamping wordt bevorderd. Dit zorgt ervoor dat planten helpen bij het verlagen van de temperatuur. Wanneer het heel koud is kan dit ook bescherming bieden. Ook zorgen ze ervoor dat er wind wordt afgebroken waardoor de kou minder voelbaar is. 

Planten spelen een belangrijke rol bij het beheren van water. De wortels zorgen ervoor het snel afstroomt. 

Als laatste, maar zeker niet als minst brengen planten een stukje natuur naar het huis toe, het wordt ook vaak ingezet als accessoire voor de tuin. Ook kan het verzorgen van planten ervoor zorgen dat je een stukje rust krijgt.  De ontspanning kan helpen bij drukke dagen en het gevoel van verbondenheid en verzorging geven. Het kan je ook helpen herinneren hoe mooi de natuur van zichzelf is. 

Planten zijn ook heel persoonlijk doordat er zoveel soorten zijn waaruit je kan kiezen. Je kan alle combinaties maken zoals jij dat zelf mooi vindt. Het is een leuke bezigheid om ze te kopen, maar ook om te onderhouden, het geeft een stuk van verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. 

Je hebt veel manieren om aan planten te komen zoals bestellen, plukken, maar het aller leukste is nog om er de tijd voor te nemen in een plantencentrum zoals plantencentrum Venlo. Spoor ook vooral mensen in je omgeving aan om lekker te gaan tuinieren, goed voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen!