Klimaatbestendige tuin

Waarom een groene tuin?

 

Het klimaat veranderd waardoor we steeds vaker te maken krijgen met extreme regenval afgewisseld door perioden van droogte. In een groene tuin kan het water wegzakken in eigen tuin, hierdoor stroomt het water niet meer naar de straat en raakt het riool minder snel overbelast. Planten hebben echter nog meer voordelen. Ze vangen fijnstof op en dragen bij aan het voorkomen van hittestress, een tuin met planten is koeler dan een betegelde tuin en mede hierdoor zal op warme dagen de temperatuur in een stad of wijk minder snel oplopen.

 

Operatie Steenbreek Amersfoort

 

Anneke Beemer van Hooglands Groen tuinen heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek Amersfoort en werkt samen met de Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei & Veluwe aan het groener en klimaatbestendiger maken van Amersfoort. In samenwerking met Max Griebling en Elke Blansdorf hebben wij in 2017 enkele klimaatvriendelijke voorbeeldtuinen ontworpen, welke inmiddels zijn uitgevoerd en te bezichtigen. Deze voorbeeldtuinen zijn bedoeld om de inwoners van de gemeente Amersfoort te motiveren en te stimuleren om ook klimaatvriendelijke maatregelen toe te gaan passen in eigen tuin.

 

 

 


Wat kan jij doen om je tuin meer klimaatbestendig te maken?

-minder tegels

-zet planten, struiken en zo mogelijk een boom in je tuin

-verschillende soorten planten zorgen voor meer biodiversiteit en dit is weer goed voor de bijen en het dierenleven in het algemeen

-waterdoorlatende bestrating zoals grind, split en schelpen in plaats van tegels

-opvang / hergebruik van regenwater: in regenton, ondergrondse infiltratie in kratten en/ of blokken of een wadi


Heb je belangstelling voor klimaatvriendelijke maatregelen in je tuin maar ontvang je hierbij graag wat hulp of advies? Neem dan contact op met Hooglands Groen tuinen, dan bekijken we samen naar wat er mogelijk is in jouw tuin!


Meer informatie:
www.degroeneverdieping.nl
www.lekkerinjetuin.nl


Hooglands Groen tuinen werkt o.a. in Hoogland, Hooglanderveen, Amersfoort, Soest, Baarn, Hilversum, Bunschoten, Leusden, Blaricum, Laren en Eemnes.